Zona de confort – dulce amărăciune

0
77
views
Zona de confort - dulce amărăciune - image  on https://bucurestiultinerilor.info

Zona de confort este acel obstacol – care constă într-o stare, o situație, o relație etc. – aflat în calea dezvoltării tale ca individ. Nu cred să existe (sau să fi existat) persoană care să nu se confrunte (să se fi confruntat) cu o asemenea problemă. Iar dacă în momentul de față afirmi că tu ești excepția de la regulă, te rog să reflectezi u pic la propria existență: ai să ai parte de o adevărată revelație!

Revenind la subiectul discuției, să ne imaginăm zona de confort ca pe ceva greu (să fie un bolovan) atașat cu o bandă elastică de mijlocul nostru. Cu cât ne vom deplasa mai mult în direcția opusă lui (bolovanului), cu atât banda se va întinde până când… Ei bine, aici există 2 situații:

A) fie suntem deja echipați cu o foarfecă sau un cuțit și – ce fericire! – ne-am eliberat singuri de această greutate;

B) fie suntem luați prin surprindere și, din cauza fricii de a ne debarasa de acest „cordon ombilical”, sau a atașamentului nostru mult prea mare (și bolnăvicios) față de el, ori a unui nivel scăzut de voință, ne trezim că ne aflăm, din nou, lângă masivul nostru „tovarăș”.

Spre că, vizual, am reușit să transpun clar relația dintre individ și zona sa de confort.

Dar cum apare ea? Ce o instalează? Aici nu pot da un răspuns general valabil, căci fiecare dintre noi este unic și, deci, experiențele sale de viață sunt personale, nu pot fi extinse la o categorie anume de oameni.

Cu toate acestea,  zona de confort apare ca urmare a unei frici de a încerca ceva nou, diferit de situația în care te afli;  de asemenea, zona de confort îți dă aparenta senzație de securitate, de protecție. Un exemplu de o astfel de problemă îl întâlnim la adulții care încă locuiesc cu proprii părinți, în ciuda faptului că resursele lor financiare le permit o locuință personală; de regulă, este vorba de cei singuri la părinți, dar pot exista și excepții. Stau cu mama și tata pentru că beneficiază de o mâncare caldă, de haine spălate și călcate, sunt eliberați de grijile „Cât e întreținerea?”, „Azi e zi de curățenie, of!”, „Iar trebuie să plec acolo să plătesc cablul!” etc.

Inițial, sună bine să scapi de toate problemele astea (și să-i cocoșezi cu ele proprii părinți). Dar stai să afli ce atrocități (poate am exagerat aici) psihologice se află în spatele cortinei. În primul rând, teama că vei pierde toate aceste binefaceri; doi, nu știi ce să faci și cum să faci, trezindu-te singur, „independent”; trei, anxietatea socială, întrucât cei foarte legați de părinâi întâmpină dificultăți în comunicarea cu ceilalți; patru, groaza că trăiești într-o societate în care toți se calcă-n picioare – când nu este deloc așa, aceasta fiind doar o concepție greșită, apărută (cel mai probabil) în copilărie, când mama îți spunea că „Oamenii sunt răi! Nu te apropia de străini!” sau „Vii la mama decă ți se întâmplă ceva!”.

Zona de confort - dulce amărăciune - image  on https://bucurestiultinerilor.info

Iar lista poate depăși cu lejeritate 10 itemi, însă aș scrie detalii ce nu ar interesa pe unii dintre voi.

Dar cum scăpăm de ea? Nu există o rețetă pentru asta, ci un proces amplu, unde tu ești și doctor și pacient. Este important. mai întâi, să identifici zona ta de confort (de exemplu: preferi să lucrezi seara în plus, decât să ieși în oraș). Ulterior, analizează toată această situație punîndu-ți următoarele întrebări:  „Îmi face bine această rutină?”. „Este un mod productiv de ocupare a timpului?”, „Nu cumva evit să fac altceva prin asta?”, „De ce / cine îmi este teamă?” etc. – până aici am vorbit despre o introspecție care facilitează înțelegerea situației.

Următorul pas: „Aleg schimbarea!”. Acesta se realizează prin acceptarea de mici provocări care să te scoată din zona de confort, ca de exemplu: „E vineri seară, ies cu colegii de muncă!”, , Îmi fac un abonament la sală!”, „Îmi fac curaj și vorbesc cu noua colegă”/ „Accept invitația la film a lui X” etc.

Credeți-mă, nimic nu se simte mai lejer ca eliberarea din zona de confort, iar asta v-o spun din experiență personală! Pune frustrarea, nemulțumirile și rutina în Recycle Bin și dă enter pe Schimbare!

Încă ceva: tu ce schimbări ai făcut?

 

Katia – Maria Alaei

This site is using SEO Baclinks plugin created by InfoMotru.ro and Locco.Ro

Comentarii

Comentează și tu

Lasă un răspuns