Tipuri de inteligență

0
170
views
inteligență
Sursa: http://stopsproblemsolving.co.uk/syllabic/wp-content/uploads/2015/09/google-deepmind-artificial-intelligence.jpg

În cadrul opiniei generale termenul de inteligență face referire la acel ansamblu de abilități, mai ales cele de natură rațional-matematică, care îl ajută pe individ în realizarea sarcinilor atribuite. Profesorul Howard Gardner analizează principiul inteligenței și a ajunge la concluzia conform căreia profilul intelectual al unui individ este format din mai multe părți, iar astfel ei identifică șapte tipuri principale de inteligență:

 • inteligența lingvistică

Persoanele care au dezvoltată acestă latură dobândesc o abilitate mai mare de a interacționa verbal, învață ușor limbi străine, preferă discuțiile și dezbaterile, se exprimă cu foarte mare ușurință atât în scris cât și oral, au un discurs fluent.

 • inteligența logico-matematică
  În acest caz persoanele utilizează raționamente, scheme și reprezentări grafice pentru a înțelege sau a explica o situație sau un concept. Întețeg foarte bine formulările matematice și au abilitatea de a lucra facil cu numerele. Se observă preferința spre domeniile tehnice.Inteligența lingvistică și cea logico-matematică formează ceea ce este cunoscut sub denumirea de IQ (Intelligence Quotient).
 • inteligența spațială
  În cadrul învățării aceste persoane au nevoie de un suport vizual pentru a reține și explica conceptele asimilate, vorbim aici de utilizarea imaginilor, a schemelor, a figurilor, culorilor și orice alte metode de stimulare viziuală. Au o orientare în spațiu nativă și le place să analizeze aspectele vizuale ale realității.
 • inteligența muzicală
  Persoanele au simțul auditiv foarte bine dezvoltat, iar astfel sunetul este principalul mod de inetacțiune cu exteriorul. Rețin foarte ușor explicații verbale, de asemenea disting tonalități diferite, intensități și timbrul vocii. Pot recunoaște și reproduce cu lejeritate sunete specifice și/sau voci.
 • inteligența kinestezică
  Aceste persoane au o sensibilitate tactilă impresionantă, iar acumularea de informații vine tocmai prin implicarea metodelor care implică mișcarea. Coordonarea corpului are o anumită flexibilitate și naturalețe, preferă să intre în interacțiune directă cu obiectele și să le manevreze fizic.

Aceste trei tipuri de inteligență sunt în strânsă legătură cu abilitățile personale.

Sursa: http://www.jeanniejeannie.com/wp-content/uploads/2011/02/22035_640.jpg

 • inteligența intrapersonală
  Aceste persoane sunt orientate spre analiza vieții interioare, de obicei introvertiți. Se axează spre cercetarea structurii emoționale, spre înțelegerea comportamentului și a nevoilor.
 • inteligența interprersonală
  Acest tip de persoane sunt orientate spre exterior, sunt sociabile și extroverite. Analiza se centrează pe ceilalți și pe nevoia de a înțelege motivațiile comportamentului celor din jur.

Aceste tipuri de inteligență alcătuiesc ceea ce se definește a fi EQ (Emotional Quotient) sau inteligența emoțională.

Ulterior a fost introdus și termenul de inteligență spirituală (SQ) care cuprinde:

 • inteligența naturalistă
  Capacitatea de a interacționa cu mediul în mod nativ, abilitatea de a identifica planetele ce pot fi consumate și cele care au efecte nefaste asupra orgasmului, abilitatea de a interacționa pozitv cu animalele.
 • inteligența spirituală
  Capacitatea și nevoia de a analiza conceptele spirituale și religioase, meditația asupra vieții, nevoia de rugăciune, aplecarea spre practici specifice acestor domenii.

Tipuri de inteligență - image on https://bucurestiultinerilor.info

IQ are o mare componentă genetică, iar nivelul său variază foarte puțin, de aceea nu poate fi crescut nivelul coeficientului de inteligență. Majoritatea testelor de inteligență analizează tocmai acestă componentă, deoarece este cea mai ușor de măsurat.
EQ are o evoluție variabilă și poate fi deprinsă și dezvoltată. Daniel Goleman este cel care a acordat o foarte mare atenție acestui doemniu.
SQ, conform lui Bob Gottfried este 100% înnăscută și nu se poate modifica, de altfel este și dificil de cuantificată prin măsurători. Un nivel crescut al acestei inteligența favorizează dezvoltarea rapidă și armonioasă a EQ.

În momentul actual se pune un foarte mare accent pe armonizarea IQ și EQ, se dezvoltă metode de dezvoltare personală care să ajute inteligența emoțională, de asemenea psihoterapia ajută la dezvoltarea acesteia.
Iar pentru final am păstrat un exemplu metaforic  în care este descrisă relația dintre IQ și EQ.
Robert Stenberg spune astfel: “doi copii se plimbau printr-o pădure. Unul din ei era foarte bun la învățătură, premiant, foarte apreciat de adulți (IQ). Celălalt era un șmecheraș, slab la învățătură, dar foarte descurcăreț în viața de zi cu zi (EQ). Celor doi copii le iese un urs în față. Primul face repede niște calcule și ajunge, dezamăgit, la concluzia că nu poate scăpa cu fuga din fața ursului. Celălalt, foarte calm, se apleacă, își verifică pantofii și îți strânge mai bine șireturile. Primul, foarte trist, îi spune că a făcut calcule și nu au nici o șansă să scape de urs, dacă o iau la fugă. Cel de-al doilea îi raspunde, cu același calm: “Te-nșeli! Tot ce trebuie să fac este sa fiu cu un pas înaintea ta.”

 

 

This site is using SEO Baclinks plugin created by InfoMotru.ro and Locco.Ro

Comentarii

Comentează și tu

Lasă un răspuns