Scurtă introducere în branding

0
114
views
Scurtă introducere în branding - image  on https://bucurestiultinerilor.info

“Un brand pentru o companie este ceea ce reprezintă reputația pentru o persoană. Îți câștigi reputația încercând să faci lucrurile grele într-un mod perfect” – Jeff Bezos

 

De ce să scriem un articol despre branding? Întrebarea este cu adevărat, de ce nu? Nu suntem învățați în școală nici măcar noțiunile elementare despre branding sau cum să ne facem un marketing corespunzător pentru noi și afacerea noastră. Uneori, chiar poate părea ceva greșit. Ideea este că, pentru a “supraviețui” și a “înflori” în economia de astăzi, avem nevoie de toate informațiile pe care le putem dobândi în domeniu.

 

După cum spune și titlul, acest articol nu se dorește a fi exhaustiv, ci pur și simplu o introducere a câtorva elemente de branding care reprezintă un minim necesar. S-ar putea ca multe din informațiile prezentate să îți fie deja cunoscute. S-ar putea să le fi folosit deja în practică. Doar că nu ai asociat un nume cu ceea ce făceai. Branding.

 

Majoritatea profesioniștilor nu știu cum să își construiască un brand, indiferent că sunt la început de carieră sau au deja o vastă experiență în business. Dar “arta” de a crea un brand este o aptitudine care poate fi învățată, ca oricare alta. Pas cu pas, câte o lecție pe rând.

 

După cum spunea Walter Landor, “Produsele sunt create în fabrici, brandurile se construiesc în minte”. Deja ai imaginea brandului în mintea ta. Doar că nu o știi încă. Un brand nu poate fi construit peste noapte. Așa că, acordă-ți timp să îl creezi.

Scurtă introducere în branding - image  on https://bucurestiultinerilor.info

Brandul tău este viziunea ta, pe care o împărtășești lumii întregi. Vrei ca toată lumea să te vadă, să te perceapă așa cum te percepi tu însuți. Asta e ceea ce face brandingul. Modalitatea în care te prezinți, comporți, vorbești, asculți, te definește; spune o poveste despre cine ești tu. Și poveștile sunt cele care vând cu adevărat. Ai observat vreodată că unii oameni sunt povestitori înnăscuți? Chiar dacă povestesc depre lucrurile cele mai obișnuite cu putință, oamenii par să fie atrași de ei și de prezența lor în permanență. Așa că, acordă-ți timp. Să fii tu cu tine. Și apoi să te gândești la cum vrei să fii perceput. Ce te diferențiază? Ce te face să fii “TU”?  Pentru că brandingul este o însumare a unor elemente de identitate vizuală, advertising, psihologie și nu numai. Pentru a te “brandui” corespunzător, trebuie în primul și în primul rând să cunoști foarte bine piața pe care activezi, să îți stabilești nișa, și, în al treilea rând, dar poate cel mai important aspect este acela de a te cunoaște foarte bine. Restul vine de la sine. Așa că, ia un creion și o hârtie și scrie viziunea ta asupra businessului pe care îl ai. Scrie cât de mult poți, cu cât mai multe idei cu atât mai bine, pentru că scrisul te ajută să gândești mai bine și să realizezi anumite lucruri de care de altfel nu ai fi fost conștient. Nu îți face griji că altcineva ar putea vedea ideile tale și le-ar putea judeca. Ești doar tu cu tine. Tu ești cel mai bun prieten al tău dar și cel mai aprig dușman.

 

Începe și scrie o strategie din punctul A în punctul B. Încearcă să nu te gândești că nu știi de fapt nimic despre branding. Concentrează-te și atât. Din nou, scrie cât de multe idei poți pentru că apoi va fi nevoie să revii și să rafinezi tot ce ai scris. Ideea este să generezi foarte multe idei. Nu judeca la stadiul acesta. Nu există idei bune și idei mai puțin bune; capătă pur și simplu valoarea pe care le-o atribui tu. Așa că, pentru moment, rămâi neutru. După ce ai terminat de scris posibilele strategii, scrie și țelul pe care acestea tind să îl îndeplinească. E un exercițiu care te ajută să îți dai seama cât de bine te cunoști cu adevărat. Și apoi, pune creionul jos. Vei reveni la aceste notițe peste câteva zile. Între timp, mintea ta va lucra la proiect în mod subconștient. Pun pariu că deja te gândești că brandingul este ceva complicat. Dar este așa cu adevărat?

 

Klara Papuc, Visual Identity & Branding Specialist

 

This site is using SEO Baclinks plugin created by InfoMotru.ro and Locco.Ro

Comentarii

Comentează și tu

Lasă un răspuns