Regăsirea eu-lui interior

0
51
views
Regăsirea eu-lui interior - image  on https://bucurestiultinerilor.info

         Viața noastră constituie un lanṭ întreg de provocări. Mie îmi place să le numesc provocări pentru că probleme sună mult prea dur şi riguros şi pentru că tot ce ni se întâmplă de-a lungul timpului are menirea de a scoate la iveală laturi ascunse, talente nebănuite, nevoia şi modul de adaptare, echilibrul sau rătăcirea şamd. Există totuşi momente când nu mai reuşim să ṭinem pasul cu aceste provocări şi astfel ne copleşesc. Începem să ne gândim că suntem singurii suferinzi din toată nebunia vieṭii, că nu reuşim să găsim măcar o soluṭie salvatoare şi, prin prisma acestor gânduri, refuzăm sau nu reuşim să vedem fericirea şi micile plăceri ale cotidianului.

         Şi cum marele chinuitor al timpului acum este stresul, importanṭa eu-lui interior ar trebui să primeze. Asta înseamnă mai multă grijă cu noi înşine, afecṭiune, răbdare, spontaneitate, calm, revigorare etc. Întrebarea deci, sună cam aşa: cum să ne regăsim în momentele de pierzanie?

 

  1. Introspecṭia – modalitatea cea mai bună pentru a identifica sursa provocării/lor este acceptarea şi totodată înfruntarea. Dar înainte de acest lucru trebuie să ne uităm atenṭi în interiorul nostru pentru a găsi corect ce ne deranjează. De unde izvorăşte totul? Cum s-a ajuns acolo? Ce putem face pentru a remedia?

Introspecṭia (conform DEX) reprezintă observarea și interpretarea propriilor stări și dispoziții mentale și emoționale; auto-observare. Nimeni în afară de noi nu ştie mai bine ce se întâmplă în interiorul nostru, pentru că nu putem expune total ce simṭim sau ce gândim. Aici ne ajută introspecṭia, pentru  autoanaliză.

 

Regăsirea eu-lui interior - image  on https://bucurestiultinerilor.info

 

  1. Hobby-uri – Cum putem găsi ceva autentic despre noi dacă nu în lucrurile care ne pasionează cu adevărat şi în care ne implicăm toate resursele? Se ştie că oamenii care au un job ce le face plăcere au şanse mai mari să descopere resurse nebănuite, idei spontane, puteri inepuizabile etc. Pentru momentele în care simṭim că nimic nu mai funcṭionează cu adevărat, ne putem refugia liniştiṭi într-o pasiune sau într-o mică plăcere, pentru a ne reconstrui echilibrul.

 

  1. Terapie/Coaching – deşi sunt privite cu septicism, atât psihoterapia individuală cât și coachingul, pot fi de mare folos în momentele de cumpănă în viaṭă. Scopul unor ședințe de terapie sau de coaching nu este de a ne oferi sfaturi sau soluṭii, ci acela de a ne îndruma. Noi trebuie să ne găsim propriile noastre soluṭii. Cum spuneam mai sus, nimeni nu ne poate ajuta atât de bine pe cât o putem face noi. Pentru că stările nu pot fi exteriorizate total.

 

  1. Sport – autodisciplina prin mişcare regulată ne ajută să ne eliminăm tensiunile, energiile, să ne curăṭăm chakrele, să dormim mai bine, să fim mai împăcaṭi cu noi, reglează digestia etc. Sportul este o metodă medicală, psihică, fizică prin care putem foarte uşor să ne echilibrăm. Mişcarea nu doar că forțează circulaṭia sângelui, elimină grăsimile şi toxinele, dar ne stimulează şi activitatea craniană, prin eliminarea endorfinei şi efectul asupra neuronilor.

 

  1. Relaṭiile – Oamenii din jurul nostru pot fi inamici sau binecuvântări. Un celebru citat englezesc sună cam aşa : “When “i” is replaced with “we” even illness becomes wellness”. Acest lucru demonstrează că relaṭiile interumane bine construite pot avea numeroase efecte benefice asupra organismului nostru, asupra lucrurilor care ne înconjoară sau ne copleşesc. Este recomandat zilnic acel proces de “cuddle”, adică eliberarea oricărei energii negative printr-o porṭie de râs, îmbrăṭişări, cuvinte frumoase, felicitări etc.

 

        Toate punctele de mai sus funcṭionează atât independent, cât şi în strânsă legătură. Puse în aplicare împreună sau separat, ne pot ghida spre un nou sens al lucrurilor, pentru a face faṭă provocărilor, pentru a ne adapta mai uşor şi pentru a ne flexibiliza.

Regăsirea eu-lui interior - image  on https://bucurestiultinerilor.info

This site is using SEO Baclinks plugin created by InfoMotru.ro and Locco.Ro

Comentarii

Comentează și tu

Lasă un răspuns