Prima superputere – autocontrolul

0
62
views
autocontrolul

Pentru a ne putea domoli demonii din noi, gândurile ce ne acaparează, dorința de a ne exterioriza prin țipete sau de a ne impune prin ridicarea vocii, este nevoie de a cunoaște anumite metode de autocontrol. Nu de puține ori ne ieșim din fire și avem tendința de a ”arunca” vorbe asupra celor din jurul nostru. Diplomația și puterea autocontrolului ne vor demonstra că sunt cele mai de preț atitudini într-o dispută, și nu doar. Autocontrolul este necesar nu doar în situații limită, de nervozitate, ci și atunci când vine vorba de a ne exterioriza sentimentele de bucurie sau satisfacție.

Un temperament vulcanic are de pierdut în fața unui temperament care reușește să își țină în frâu reacțiile.

 

Vocile din capul nostru își fac simțită prezența fie când ne aflăm la birou și nu reușim să finalizăm o sarcină, fie în relațiile cu familia, prietenii când nu ajungem la un numitor comun, fie atunci când noi nu mai suntem mulțumiți de noi sau de ceea facem. Astfel descoperim că noi suntem împărțiți în două: o parte care este mulțumită de sine, se încurajează și are putere să depășească anumite obstacole, dar și o parte critică, auto-distructivă. Tocmai această parte trebuie controlată cu tact pentru a nu avea urmări neplăcute asupra noastră.

Mijloacele prin care putem realiza autocontrolul țin de o gândire pozitivă; relaxare care implică atât o relaxare psihică, dar și o relaxare a corpului; exerciții de respirație și autosugestie.

Atunci când simți că totul este împotriva ta, ceilalți te critică, lucrurile nu ies așa cum ți-ai dori, păstrează-ți zâmbetul și rămâi calm. Gândește pozitiv și lasă lucrurile să se întâmple.

Dacă țipăm, avem reacții care deranjează, nu facem decât să amplificăm răul. Autocontrolul realizat prin gândire pozitivă ne este util pentru a vedea partea plină a paharului și pentru a  ne determina să căutam soluții, nu să stăm să plângem că ceva nu ne iese.

Prima superputere - autocontrolul - image  on https://bucurestiultinerilor.info

Relaxarea este o a doua componenta a procesului de realizare a autocontrolului. Între starea emoțională și starea de tensiune a corpului există o interconexiune. Starea emoțională se răsfrânge asupra corpului și devine vizibilă, oricât de mult încercăm să ascundem trăirile proprii. Acestea se reflectă mai ales asupra feței noastre, fiind tradusă prin cearcăne, oboseală, ochi triști. Dar și atunci când corpul îți este suferind, acest lucru se reflectă asupra stării emoționale, devii negativist, te închizi în propriile trăiri, devii mai precaut.

Orice tip de relaxare trebuie efectuat într-un spațiu departe de agitația urbană, un spațiu aerisit, confortabil, un spațiu care să inspire liniște. Hainele tale trebuie să fie cât mai lejere, iar imaginația să fie bogată pentru a te putea desprinde de factorii perturbatori. O muzică bună pe fundal, liniștitoare, motivantă, sporește procesul de relaxare  și te poartă departe de grijile cotidiene. De asemenea, un parfum de lavandă, sau niște lumânări te vor ajuta să te desprinzi în totalitate de ”lumea reală”.

Prima superputere - autocontrolul - image  on https://bucurestiultinerilor.info

Exercițiile de respirație și autosugestie reprezintă elementele cheie ale autocontrolului, de aceste elemente depinzând atât recâștigarea calmului, cât și recâștigarea puterii de a merge mereu înainte. Exercițiile de respirație sunt benefice și utile și în timpul practicării unui sport, sau a unei activității precum dansul.

Corelația dintre stările psihice și respirație sunt vizibile pentru oricine. Spre exemplu, această corelație poate fi observată analizând respirația când trăim un sentiment de spaimă, frică, bucurie imensă. În astfel de momente, respirația se accelerează sau simțim că ”rămânem fără aer ”de aceea, exercițiile de respirație sunt foarte eficiente când vorbim de autocontrol. Ele ne ajută să ne stăpânim emoțiile și să ne reglăm starea emoțională. Dacă înainte să ne enervăm și să spunem răutăți, cuvinte care nu își au rostul și pe care le-am putea regreta, mai bine respirăm adânc de câteva ori, strângem pumnii , ne calmăm și reușim să ne menținem raționali.

Autocontrolul este într-adevăr o putere deoarece în lipsa lui putem pierde prieteni, familia, jobul.

This site is using SEO Baclinks plugin created by InfoMotru.ro and Locco.Ro

Comentarii

Comentează și tu

Lasă un răspuns