3 tipuri de nevoi care te definesc ca angajat

0
60
views
angajat

Fie că este prima oară când lucrezi sau ai încercat deja mai multe joburi, probabil ai observat că există numeroase diferențe între colegii tăi sau între tine și ceilalți angajați. Comportamentul lor la locul de muncă poate fi explicat în funcție de mai multe criterii. O întrebare pe care cu toții ne-o punem atunci când îi caracterizăm (chiar și inconștient) pe ceilalți este „Oare ce își dorește această persoană?” Aceste nevoi pe care noi încercăm să le identificăm la alții (și la noi înșine) pot defini tipul de angajat din cadrul companiei. Află mai jos care este nevoia predominantă care îți guvernează modul de lucru.

În 1961, David McClelland a publicat cartea The Achieving Society, în care explică propria teorie cu privire la motivația umană – Teoria celor trei nevoi. McClelland identifică trei mari motivații sociale învățate care conduc comportamentul uman: nevoia de putere, de realizare și de afiliere. Fiecare dintre noi este caracterizat de o nevoie dominantă, factorii care influențează această configurație fiind atât de natură individuală, cât și de natură culturală și etnică. În funcție de nevoia predominantă pe care o identifici la tine, poți să-ți dai seama de domeniul în care ai avea cele mai ridicate performanțe:

1.Nevoia de realizare 

Nevoia de realizare se transpune într-o dorință puternică de a atinge scopurile propuse și de a obține succesul, persoana în cauză fiind înclinată să își asume riscuri și să muncească singur pentru a progresa. Sunt acele persoane perseverente, care nu se feresc să depună tot efortul pentru a obține cele mai bune rezultate. Proiectele dificile devin provocări și nevoia de feedback le ajută să ducă la capăt sarcinile.

2. Nevoia de afiliere

angajat

Nevoia de afiliere reprezintă dorința de a aparține unui grup, de a crea și menține relații interpersonale armonioase, persoanele cu o astfel de nevoie predominantă preferând cooperarea și înțelegerea reciprocă, în locul competiției. Este acel angajat care mereu e dispus să ajute și să-i facă pe ceilalți să se simtă bine, dorind să fie permanent înconjurat și plăcut de oameni. Aceste persoane încearcă să aibă relații bune cu toți colegii și prețuiesc foarte mult opiniile celorlalți, lucru care devine problematic atunci când sunt plasați în pozițiile de lideri, deoarece le vine greu să își impună autoritatea. Unele studii arată că femeile au scoruri mai mari decât bărbații  în ceea ce privește motivația implicită de afiliere. Joburile care implică cât mai mult contact cu oamenii sunt cele mai plăcute pentru persoanele cu nevoia de afiliere puternică.

3.Nevoia de putere

Nevoia de putere așază în prim-plan controlul și influența exercitată asupra celorlalți, dorința persoanei de a câștiga prestigiu și recunoaștere. Această nevoie poate fi exprimată la nivel individual (pentru obținerea faimei personale) sau organizațional (conducându-i pe ceilalți pentru a realiza scopurile organizației/ grupului). Postura de lider i se potrivește cel mai bine unui angajat care aspiră la putere.angajat

Toate aceste trei nevoi, alături de nevoia de intimitate (care extinde nevoia de afiliere în cercul relațiilor familiale și de iubire) au fost incluse de McClelland în categoria motivelor implicite. Acestea sunt nevoi care nu sunt verbal reprezentate și care oprează în afara ariei conștiente a persoanei. Motivele implicite suferă schimbări de-a lungul vieții, în funcție de situațiilr în care ne aflăm. În schimb, motivele explicite se referă la scopuri conștiente, modelate socio-cultural, concrete și declarate. Acestea afectează alegerile conștiente pe care le facem. Este important ca cele două tipuri de nevoi să fie congruente. Dorințele pe care nu le conștientizăm și nu le rostim sunt îndeplinite mai greu. Așadar, pentru a fi satisfăcute, nevoile implicite trebuie să fie transformate în obiective (motive explicite) și mai apoi materializate în comportamente corespunzătoare concrete, ceea ce poate conduce la rezultatul așteptat.

Tu ce alegi ca angajat:

realizare, afiliere sau putere?

 

Surse:

  • Drescher, A. & Schultheiss, O. (2016). Meta-analytic evidence for higher implicit affiliation and intimacy motivation scores in women, compared to men. Journal Of Research In Personality64, 1-10.
  • McClelland, D. (1961). The achieving society(1st ed.). Princeton, N.J.: Van Nostrand.
  • Schüler, J., Job, V., Fröhlich, S., & Brandstätter, V. (2008). A high implicit affiliation motive does not always make you happy: A corresponding explicit motive and corresponding behavior are further needed. Motivation And Emotion32(3), 231-242.
This site is using SEO Baclinks plugin created by InfoMotru.ro and Locco.Ro

Comentarii

Comentează și tu

Lasă un răspuns