De ce să fii voluntar?

0
64
views
voluntar
Sursa: https://freebridgemedia.com/wp-content/uploads/2017/01/volunteer_1_graphic.jpg

Întotdeauna am considerat că este important să descoperim diverse activități plăcute și utile care să ne ajute în ceea ce privește dezvoltarea noastră personală și profesională. Una dintre preocupările care le îmbină cu succes pe amândouă este voluntariatul, o activitate desfășurată în folosul unei alte persoane sau al societății fără a urmări un câștig material. Potrivit legii, voluntariatul reprezintă „participarea voluntarului persoană fizică la activităţi ce de drept public sau de drept privat, fără remuneraţie, individual sau în grup; b) activitatea de interes public reprezintă activitatea desfăşurată în domenii precum: arta şi cultura, sportul şi recreerea, educaţia şi cercetarea, protecţia mediului, sănătatea, asistenţa socială, religia, activismul civic, drepturile omului, ajutorul umanitar şi/sau filantropic, dezvoltarea comunitară, dezvoltarea socială.” (Legea voluntariatului, Art. 3, 78/2014) de interes public desfăşurate în folosul altor persoane sau al societăţii, organizate de către persoane juridic.

Ce înseamnă să fii voluntar?

Conform DEX, voluntarul reprezintă o persoană care se oferă să facă un serviciu de bunăvoie și dezinteresat. Este important să știi să-ți planifici activitățile în așa fel încât să te poți dedica unei cauze, să poți dărui din timpul tău liber. Voluntariatul implică o serie de responsabilități care depind de  organizație, activitatea desfășurată ș.a.m.d.  Să ne imaginăm că voluntarul este o celulă, iar organizația pe care o reprezintă este organismul. Pentru ca organismul să funcționeze corect, este nevoie de celule active care „să lucreze în echipă.”

De ce să fii voluntar? - image  on https://bucurestiultinerilor.info
Sursa: https://ak9.picdn.net/shutterstock/videos/5898662/thumb/3.jpg?i10c=img.resize(height:160)

De ce să devii voluntar?

Fără îndoială că voluntarii nu au câștiguri de ordin material, dar au beneficii mult mai importante decât cele financiare. De ce este important voluntariatul?

În primul rând, creează conexiuni între oameni. Când ești voluntar, cunoști oameni din diferite domenii profesionale, îți exersezi abilitățile de comunicare și relaționare socială. Îți dezvolți spiritul de echipă, descoperi ce rol ți se potrivește cel mai bine în echipă și îți faci noi prieteni.

De ce să fii voluntar? - image  on https://bucurestiultinerilor.info
Sursa: https://freebridgemedia.com/wp-content/uploads/2017/01/volunteer_1_graphic.jpg

În al doilea rând, activitățile pe care le desfășori ca voluntar îți vor fi de folos în carieră, indiferent de domeniul în care îți dorești să profesezi. Experiența o poți nota în Curriculum Vitae, există angajatori care vor ține cont de aceasta.

Pe de o parte, înveți să te cunoști mai bine, capeți mai multă încredere în oameni și în tine însuți , înveți să gestionezi mai bine anumite sarcini, participi la diferite evenimente care îți vor lărgi orizonturile de cunoaștere.

Pe de altă parte, îți aduci aportul comunității în care trăiești prin intermediul cauzei pe care o susții. De asemenea, ți se va schimba viziunea despre lume și viața deoarece vei cunoaște anumite aspecte la care nu te-ai gândit până să devii voluntar. Indiferent de natura ei, activitatea pe care o desfășori, te va ajută să-ți cultivi mai bine setul de valori și principii.

Nu în ultimul rând, te simți util, înveți să fii mai tolerant, să fii solidar cu semenii. Sentimentul că ai ajutat pe cineva este de neînlocuit.

Cum să devii voluntar?

             Mai întâi, trebuie să te gândești care este domeniul spre care dorești să te îndrepți: educație, sănătate, mediu ș.a.m.d. Unde crezi că ți-ar plăcea mai mult? Apoi realizează o listă cu toate ONG-urile din domeniul ales de tine și citește despre misiunea și valorile lor. După ce te-ai hotărât unde să aplici, află care sunt pașii procesului de recrutare. Cel mai probabil, va trebui să aplici cu un CV și o scrisoare de intenție. Mult succes!

De ce să fii voluntar? - image  on https://bucurestiultinerilor.info
Sursa: http://oakleafchurch.com/wp-content/uploads/2014/09/volunteer.jpg

În concluzie, voluntariatul are beneficii care îți pot aduce satisfacții garantate, mult mai valoroase decât cele pe care le aduc banii.

Implică-te! Fii voluntar! Lumea are nevoie de tine!

This site is using SEO Baclinks plugin created by InfoMotru.ro and Locco.Ro

Comentarii

Comentează și tu

Lasă un răspuns