Ai curaj să spui ce te deranjează?

0
447
views
deranjează
Sursa: https://illimitableman.files.wordpress.com/2014/03/how-women-argue.jpg

De multe ori se întâmplă să nu avem curaj să spunem ce simțim, iar acest lucru ne afectează relațiile cu ceilalți fără să ne dorim și uneori fără să realizăm. Ideal este să fii deschis cu cei din jurul tău și să le spui ce te deranjează. Atunci când ești franc, îți asumi faptul că cel de lângă tine te poate respinge sau se poate supăra pe tine. Cu toate acestea, important este să-i explici frumos de ce te deranjează anumite lucruri.

Întotdeauna pare o soluție la îndemână să eviți să vorbești despre lucrurile care nu-ți plac la cel de lângă tine, dar nu e indicat. Gândește-te că e ca și cum ai avea un sac în care aduni tot felul de rufe murdare pe care le tot strângi, dar niciodată nu le speli. Într-o zi, sacul se va umple și inevitabil va da pe afară. Așa și cu conflictele mocnite pe care le ții în tine, iar celălalt habar nu are de existența lor. Într-o zi, nu vei mai rezista și îi vei arunca în față „rufele murdare” celui de lângă tine. În psihologie, această încercare de rezolvare a conflictelor poartă denumirea de gunnysacking.

Cum spui ce te deranjează?

  1. Gândește-te foarte bine la ceea ce vrei să-i spui celui de lângă tine! Dacă ești convins că nu se va mai repeta, poți trece ușor cu vederea.

 

  1. Încearcă să fii empatic! Ține cont de contextul în care s-a petrecut întâmplarea. Nimeni nu este perfect și toți avem momentele noastre mai puțin bune. De asemenea, ia în considerare dorințele celui cu care vorbești și tonul pe care îl folosești atunci când spui ceea ce te-a deranjat. Pentru a reuși să exprimi clar ceea ce simți, fără să îl ofensezi pe celălalt, încearcă să utilizezi sfaturile de comunicare nonviolentă, prezentate anterior într-un alt articol de pe site.
deranjează
Sursa: http://www.dietdetective.com/wp-content/uploads/blame-game-960×500.jpg
  1. Este un fapt peste care chiar nu poți trece? Dacă este ceva inofensiv și te temi că-ți va altera relația cu celălalt, poți evita discuțiile în contradictoriu. Dar dacă te-ai hotărât să nu-i spui nimic, treci peste acest fapt și încearcă să uiți de el, nu umple coșul cu „rufe murdare”.

 

  1. Găsește momentul potrivit pentru discuții. Cu alte cuvinte, dacă interlocutorul tău a avut o zi teribil de proastă, atunci șansele ca el să te înțeleagă sau ca discuția să decurgă fără certuri sunt foarte scăzute.
deranjează
Sursa: http://www.butterbin.com/wp-content/uploads/2015/04/Happy-group-of-friends-talking.jpg

Curajul de a spune ceea ce simți este o virtute care trebuie apreciată atât timp cât nu îl rănești gratuit pe cel din jurul tău. Nu există o rețetă pe care toată lumea să o poată urma și care să funcționeze în ceea ce privește gestionarea relațiilor interpersonale., iar empatia este una dintre calitățile foarte rare în zilele noastre. Nu este suficient să-ți dorești ca relațiile tale interpersonale să funcționeze, ci trebuie să și muncești ca să le îmbunătățești.

This site is using SEO Baclinks plugin created by InfoMotru.ro and Locco.Ro

Comentarii

Comentează și tu

Lasă un răspuns