Cine e de vină atunci când eșecul bate la ușă?

1
61
views
eșecul

Trăim într-o lume complexă, cu care încercăm să ținem pasul și, în același timp să rămânem concentrați asupra  lucrurilor pe care le dorim. De aceea, mintea noastră poate folosi diverse strategii și scurtături, pentru a ne ajuta să înțelegem realitatea și să luăm decizii mai rapid. Viața noastră este un șir neîntrerupt de victorii și de încercări ratate, indiferent de felul în care percepem lumea. Care sunt însă cauzele succesului nostru și a cui este vina atunci când lucrurile se îndreaptă în direcția greșită? De unde știm cine trebuie lăudat și cine trebuie acuzat pentru eșecul suferit?

Adesea, succesul unei acțiuni depinde de gradul în care aceasta poate fi controlată. Julian Rotter (1966) credea că oamenii se pot împărți în două categorii, în funcție de gradul în care sunt convinși sau nu că pot controla evenimentele din viața lor. Modul în care percepem viața ca pe o creație formată din abilitățile și deciziile noastre sau doar ca pe un set de condiții impuse din exterior poartă numele de locul controlului. Acesta poate fi orientat spre interior sau spre exterior.

Al cui este eșecul?

O persoană cu un loc al controlului intern este cea care gândește astfel: Pot controla ceea ce mi se întâmplă, acțiunile, aptitudinile și eforturile mele sunt cele care influențează evenimentele din viața mea. Sunt liber și responsabil de propria soartă. Acest tip de persoană este în adâncul ei un existențialist. Studiile arată că oamenii care cred că lucrurile stau în puterea lor obțin rezultate academice mai bune, se implică mai mult în comportamente sănătoase și în schimbări. De asemenea, aceștia sunt mai responsabili atunci când vine vorba de luarea unor decizii sociale sau politice. Sunt, de obicei, persoanele care nu ratează șansa de a se implica, cei care merg la vot cu sincera convingere că prezența lor contribuie la schimbare, cei care recunosc că au greșit și sunt dornici să depună efort pentru a modifica situația.

Cine e de vină atunci când eșecul bate la ușă? - image  on https://bucurestiultinerilor.info

Cei care au locul controlului extern atribuie evenimentelor cauze străine. Succesul sau eșecul sunt doar date de destinul, soarta, norocul fiecăruia sau depind de voința unor entități a căror putere nu poate fi contestată. Viața nu mai este acceptată, ci doar evitată. Situații repetate asupra cărora nu putem avea control direct ne pot determina să credem că nu putem schimba nimic. Neajutorarea învățată poate conduce la pasivitate, dar și la frustrare. A știi că te aflii în joc alături de forțe externe mai puternice, că ești mereu o marionetă în mâinile unui păpușar invizibil, provoacă o tensiune care poate lua, în unele cazuri, forma depresiei.  Joseph Heller subliniază, într-o notă umoristică modalitatea simplă de a transfera responsabilitatea proprie către forțe externe, abstracte:

Atunci când lucrurile merg așa cum îți dorești, destinul pare a fi un lucru bun de acceptat. Atunci când lucrurile nu merg așa cum îți dorești, nu-i spune destin; numește-o nedreptate, înșelătorie sau pur și simplu nenoroc.

 Cine e de vină atunci când eșecul bate la ușă? - image  on https://bucurestiultinerilor.info

Primele concluzii pe care le-am putea desprinde se referă la faptul că locul controlului orientat spre interior este abordarea cea mai benefică. Dar este oare întotdeauna bine să atribuim orice rezultat forțelor proprii? Martin Seligman sugerează că persoanele care atribuie întotdeauna rezultatele unor cauze interne și stabile au un stil pesimist/ depresiv de interpretare a realității. Până la un anumit punct, este sănătos să ne apropiem de lume și de noi înșine cu cât mai multă obiectivitate. A accepta faptul că am greșit și a ne învinui constant pentru fiecare eșec suferit (a catastrofa) sunt, însă, două lucruri diferite. În plus, uneori, lucrurile chiar nu pot fi controlate în totalitate. Este important să învățăm și să acceptăm faptul că unele evenimente și etape ale vieții sunt imprevizibile și necontrolabile prin natura lor (atunci când pierdem pe cineva drag sau pur și simplu întârziem din cauza unui blocaj în trafic). De aceea, atunci când lucrurile nu merg în direcția dorită este important să ne întrebăm:

  1. A fost în puterea mea să influențez acest lucru?
  2. Care au fost cauzele care au condus de data aceasta la eșec?
  3. Pot schimba aceste cauze?

Suntem, așadar rezultatul unor alegeri personale sau simpli actori pe scena unui scenarist capricios? Viața este o matrice infinită de relații cauzale, pe care o putem străbate, din fericire, cu mintea mereu deschisă, pentru că, indiferent de cauza erorilor de calcul, scopul este să înaintăm. Tu ești in control?

Mihaela Dan 🙂

This site is using SEO Baclinks plugin created by InfoMotru.ro and Locco.Ro

Comentarii

Comentează și tu

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns