Branding-ul pentru start-up-uri

0
42
views
branding

După cum spunea Steve Jobs, “Munca va umple o mare parte din viața ta și singura modalitate de a fi cu adevărat mulțumit este să faci ceea ce vrei și ceea ce crezi că este muncă frumoasă. Și singurul mod de a face asta este să iubești ceea ce faci”

Știm cu toții ce înseamnă un start-up… noi speranțe, visuri, nerăbdare, emoție, nesomn, neliniște, anxietate, a never-ending to-do list, atâtea lucruri de avut în vedere, de dezvoltat și implementat, acte, contacte, networking, branding, management, marketing. Deja sună copleșitor pentru foarte mulți întreprinzători aflați la început de drum. Dar din fericire și entuziasmul începerii unui nou proiect este pe măsură. Așa că, încetul cu încetul pui pe hârtie primele idei despre cum ar trebui să fie afacerea ta. Cui ar trebui să se adreseze, ce caracteristici ar trebui să aibe și câteodată, mai important, să nu aibă, o strategie inițială care să te ducă către următorul pas în evoluția și creșterea start-upului tău. Cu alte cuvinte, vorbim despre branding.

Branding-ul este procesul prin care se dorește declanșarea unor emoții, crearea unor amintiri și a unei legături emoționale de durată între brandul tău și consumator. Brandul reprezintă o reflectare a valorilor și credințelor pe care le are fondatorul său și câteva aspecte de bază trebuie avute în vedere și conturate încă de la început:

  • Identifică piața căreia dorești să te adresezi – ideea de nișă pentru un start-up este de preferat unui business care se adresează unui public țintă mult prea extins.  După cum spunea Steve Jobs, “concentrare si simplitate. Ceva simplu poate fi mai greu decât ceva complet. Trebuie să muncești mult ca să îți limpezești gândurile pentru a face ceva simplu. Dar, într-un final, merită pentru că după ce ajungi acolo poți face orice, chiar și să muți munții din loc.” Acordă-ți suficient timp de gândire pentru a-ți da seama ce îți dorești cu adevărat să faci și pentru cine. Câteodată restul vine de la sine. Brandingul eficient este targetat și, pentru a avea succes pe termen lung, este recomandat să rămâi fidel ideii de branding de la care ai plecat. Rămâi consistent și vei avea succes.

 

  • Studiază cu atenție brandurile concurente – poți și este recomandat să te inspiri de la concurența ta. Rămâi obiectiv și „împrumută” din ceea ce se potrivește brandului tău, fără însă a cădea în extrema celalaltă, de a copia. Brandurile cunoscute au avantajul că își pot permite luxul de a folosi echipe de profesioniști pentru a realiza campanii de marketing costisitoare. Ca start-up, nu ai această posibilitate dar ceea ce ai este mult mai important de multe ori, o viziune nouă și proaspătă, o efervescență care le lipsește brandurilor deja consacrate, o apropiere de consumator prin însăși natura de start-up. Folosește-le în avantajul tău și lasă-ți amprenta în mediul de business.

branding

  • Fii unic–  viziunea ta personală este ceea ce face ca brandul tău să fie unic. Interesant. Să fie demn de a fi menționat, discutat, dezbătut. Îți dorești să stârnească reacții și nu să fie doar o variantă în miniatură a unui brand arhicunoscut. Gândește-te mereu cum ar trebui să fie brandul tău dacă ar fi o persoană reală. Ce caracteristici ai vrea să aibe? Cum ai vrea să interacționeze? Ce emoții ai vrea să stârnească în rândul clienților? Și apoi ia acele caracteristici și folosește-le.

 

  • Cea mai de preț resursă pe care o ai la dispoziție este cea reprezentată de factorul uman, indiferent că vorbim despre angajați, colaboratori, clienți sau parteneri de afaceri. Cel mai bun marketing nu este cel pe care cheltui o mică avere, ci acela prin recomandare. Felul în care interacționezi cu angajații, clienții sau colaboratorii, te recomandă sau nu și contribuie la construirea zi de zi, a unui aspect important al brandului tău. Brandul reprezintă suma tuturor acestor aspecte: cum te prezinți pe tine ( cum te îmbraci, cum vorbești, relaționezi), cum îți reprezinți și prezinți business-ul tău (website, blog, pagina de social media, materiale de identitate vizuală, logo, space design). Absolut totul contează în crearea și construirea unui brand de succes pe termen lung. A construi un brand înseamnă a construi o imagine, o percepție a consumatorilor asupra ta și business-ului tău, o legătura proprie și personală cu aceștia. Să devii parte din familie. Să fii recomandat. Să se vorbească despre tine. Un „buzz marketing” contribuie la un branding de senzație!

Experiența fiecărui client cu brandul tău trebuie să fie permanent avută în vedere și îmbunătățită. Testimonialele și recomandările obținute de la clienți sunt resurse extrem de valoroase pentru un marketer cu experiență atunci când sunt folosite corect și se urmează strategii bine definite.branding

Ca fondator de start-up, te vei ocupa de multe aspecte ce țin de dezvoltarea brandului tău mai ales la început, cel mai adesea din motive financiare. Dar deși multe lucruri se pot învăța pe parcurs, dacă în cazul unui brand consacrat o greșeală în construirea unei strategii de branding poate să dăuneze imaginii și atât, pentru un start-up poate să însemne dispariția din mediul de business. Brandingul înseamnă strategie bazată pe marketing, management, psihologie, tehnici de vânzări, PR și visual identity. Deci, după cum spunea Steve Jobs, “Vrei să vinzi zahăr pentru tot restul vieții sau mi te alături mie și mergem împreună să schimbăm lumea?

Klara Papuc, Visual Identity & Branding Specialist

This site is using SEO Baclinks plugin created by InfoMotru.ro and Locco.Ro

Comentarii

Comentează și tu

Lasă un răspuns