Alungă frica de vorbit în public

0
63
views
frica

Frica ne opreşte uneori din a realiza anumite lucruri sau ne fereşte de posibilele pericole. Frica nu este altceva decât adrenalina din sistemul uman, adică acea energie care ne împinge să ne conservăm pentru a ne proteja. Ea este o emoție primară fundamentală, cu care ne întâlnim, conștient sau inconștient, în fiecare zi a vieții noastre.

Multe frici sunt învăṭate social, iar frica de a vorbi în public sau glossofobia este una dintre ele. Dacă în antichitate oratoria era marea calitate a câtorva dintre personalităṭile cetăṭii, astăzi este necesar ca fiecare dintre noi sa stăpânească, daca nu arta vorbitului în public, măcar tehnicile ei. Această fobie este chiar mai puternică decât frica de moarte, situându-se pe locul 2 în clasament. Aşadar, oamenii încarcă cu adrenalină acṭiunea de a se exprima unui public larg sau restrâns, din cauza conjucturilor sociale. Ce facem însă ca să depăşim această fobie?

frica

Este posibil să depășim frica de vorbit în public?

Da, în totalitate. Viaṭa umană este plină de provocări, iar aceasta poate constitui, la un moment dat, un obstacol demn de a fi depăşit. Iată câteva elemente importante:

  1. Proiectarea imaginară. Punctul de start în depăşirea glassofobiei este exersarea ei în imaginaṭie sau în casă, într-un spaṭiu mai larg. Frica se manifestă atunci când avem în faṭă ceva necunoscut, nemaiîntâmplat etc. Dacă acṭiunea care generează gânduri ce se transformă în emoṭie este exersată de câteva ori înainte, atunci subiectul nu se mai teme de expunerea publică, având deja un model experenṭial anterior. Acest aspect este cel mai benefic în minimizarea sentimentului şi totodată liniştirea situaṭiei.

 

  1. Experienṭa în sine. O altă cale de ajutor este participarea la cât mai multe evenimente ce implică vorbitul în public. Nu contează că prima dată nu te vei descurca sau îṭi va fi frică, important este să ai exerciṭiul oratoriei ca să îṭi dai seama că frica este iluzorie şi că ea nu există realmente. Acest lucru te va ajută şi să capeṭi încredere-n tine şi în faptul că te vei descurca de minune oriunde te vei duce să vorbeşti.

 

  1. Feedback-ul celor din jur. Cu siguranṭă ai observat faptul că încrederea în sine este stimulată şi atunci când primeşti aprecierea celor cu care lucrezi, indiferent de proiectul în care eşti implicat. Feedback-ul sau “părerile care hrănesc” te ajută să fii mai optimist şi mai plin de energie, mai sigur pe tine, deoarece îṭi confirmă atuurile, iscusinṭa, nivelul de adaptabilitate la factorii externi, modul de lucru. Astfel, fobia de a te exprima este uşor-uşor eliminată, corpul fiind mai degajat şi mai flexibil.

frica

  1. Puterea de concentrare. Felul în care ne centralizăm gândurile spre ce avem de făcut poate influenṭa destul de mult emoṭiile transformate în fobii. Emoṭiile, desigur, trebuie să fie pozitive, constructive. Frica este eliminată din discuṭie în momentul în care subiectul îşi concentrează energia pe ce are de făcut, spus, demonstrat, prezentat.

 

  1. Interacṭiunea cu publicul şi pauzele dese. Publicul nu este mereu inamicul critic. O pauză între două idei te poate linişti şi elibera de energia care te face să stai încordat. O întrebare, un răspuns din partea publicului auditor – pot fi soluṭii la îndemână care să te ajute să treci mai uşor pentru fobia de a le vorbi oamenilor.

 frica

  1. Mici exerciṭii de respiraṭie sau meditaṭia. Înaintea oricărui eveniment, exerciṭiile de destindere sunt bune pentru tonus şi pentru minte. Acordă-ṭi puṭin timp pentru a te echilibra mental prin diverse trucuri de respiraṭie, exerciṭii fizice, alergare uşoară timp de 15-30 minute sau chiar exerciṭii de respiraṭie prelungită.

 

    Câteodată ai nevoie doar de 20 secunde de curaj interior şi totul va decurge aşa cum îṭi doreşti!

This site is using SEO Baclinks plugin created by InfoMotru.ro and Locco.Ro

Comentarii

Comentează și tu

Lasă un răspuns