Adio obiceiuri nesănătoase în 7 pași

1
79
views
schimbarea

Obiceiurile nesănătoase sunt acțiuni repetitive, automate, formate de-a lungul timpului care ne afectează sănătatea și desfășurarea activităților de zi cu zi.  Bei, fumezi sau mănânci nesănătos, dormi sau procrastinezi prea mult? Iată cum poți să scapi de aceste obiceiuri nesănătoase care îți invadează viața.

1. Conștientizează aceste obiceiuri nesănătoase

Nu poți rezolva o problemă dacă nu ști să-i spui pe nume. De aceea, este important să iei o pauză și să reflectezi asupra obiceiurilor pe care vrei să le înlături. Atunci când ai un răspuns sigur la aceste întrebări, înseamnă că ești dornic și pregătit să începi:

 • Care este obiceiul la care vreau să renunț?
 • Ce schimbări vizibile sau dezavantaje aduce acest obicei în viața mea?
 • Care sunt circumstanțele care declanșează obiceiul și ce nevoi îmi satisface?
 • Care este frecvența cu care apare acest obicei?

Adio obiceiuri nesănătoase în 7 pași - image on https://bucurestiultinerilor.info2. Planifică

Conștientizarea dezavantajelor și cunoașterea obiceiurilor nesănătoase aduc după sine și dorința de schimbare. Este important însă, să nu lași totul la voia întâmplării. De aceea, efortul pe care ești dispus să îl investești în schimbare poate să fie gestionat prin stabilirea unor obiective pe termen scurt, care conduc la realizarea scopului principal. Notează progresul pe care crezi că îl poți realiza în fiecare săptămână, dar și piedicile de care te poți lovi.

3. Aplică

Cel mai ușor mod de a preveni un obicei neplăcut este acela de a îl face imposibil de realizat. Studiile arată că obiceiurile sunt legate de mediul fizic și social în care acestea sunt învățate și practicate. De aceea, poți evita circumstanțele în care simți nevoia să realizezi o anumită acțiune. Uneori însă, este imposibil să înlăturăm toți factorii care declanșează un obicei, fără a ne izola de lumea exterioară. Refuzul de a merge de fiecare dată la o petrecere unde știi că toți prietenii tăi fumează nu este tocmai cea mai bună alegere. De aceea, pe lângă modificarea mediului și evitarea stimulilor, câteva strategii de autocontrol sunt necesare:

 • Învață să spui STOP. Ori de câte ori simți că acțiunile tale sunt pe punctul de a intra sub controlul pilotului automat, conștientizează că trebuie să te oprești. Un prieten pe care îl rogi să-ți atragă atenția sau un bilet pe care să ai notate obiectivele stabilite și dezavantajele practicării obiceiului ar putea fi utile în astfel de momente.

Adio obiceiuri nesănătoase în 7 pași - image on https://bucurestiultinerilor.info

 • Înlocuiește obiceiurile nesănătoase cu acțiuni alternative. Nevoile nu pot fi negate și nu dispar de la sine. Totuși, ele pot fi satisfăcute prin numeroase comportamente. Astfel, ai șansa de a alege o acțiune care să prezinte avantaje pe termen scurt, înlocuind prostul obicei.  Descoperă drumurile alternative!

4. Ai încredere în tine. 

Conform lui Azjen, care a formulat teoria comportamentului planificat, intenția puternică de a renunța la un anumit obicei este determinată de 3 factori:obiceiuri nesănătoase

 • Atitudinea pozitivă pe care o ai în legătură cu schimbarea comportamentului;
 • Presiunea socială din partea celorlalți, importanța opinei lor asupra obiceiului nesănătos;
 • Credința că ești capabil să schimbi comportamentul nesănătos și că totul depinde de forțele proprii. Este important să ai încredere în faptul că schimbarea este posibilă și că deții fortța necesară pentru a atige scopul stabilit. Convinge-te că ești în control.

5. Monitorizează progresul

Poți ține un jurnal în care să notezi fiecare progres pe care îl faci. Intrările din jurnal se pot referi la: frecvența comportamentului; contextul în care s-a produs; emoțiile, gândurile care au precedat și au urmat punerea în acțiune/stoparea  obiceiului. Astfel, îți poți măsura fiecare pas care te aduce mai aproape de obiectiv și poți identifica și cauzele sau piedicile care au influențat parcursul schimbării. Poți discuta aceste progrese cu o altă persoană, dacă simți nevoia de a rămâne motivat și de a fi susținut în ceea ce faci.

Adio obiceiuri nesănătoase în 7 pași - image on https://bucurestiultinerilor.info

 

6. Nu renunța!

Evenimentele negative sau piedicile care pot apărea pe parcurs s-ar putea să te determine să renunți să mai crezi că este posibil să schimbi ceva. Totuși, înlăturarea unui obicei este un proces care necesită timp. Până și înlocuirea unor obiceiuri nesănătoase cu altele mai benefice poate dura în medie 66 de zile, așa cum s-a descoperit în unele cercetări. Progresele de la început pot fi mari, dar cu cât avansezi spre vârf, pașii pot deveni tot mai dificili. În plus, încercările eșuate vor rămâne doar o amintire atunci când scopul este atins.

7. Cere ajutorul

Dacă lucrurile nu se îndreaptă în direcția potrivită, sau pur și simplu simți nevoia să împărtășești experiența ta cu altcineva, nu ezita să ceri ajutorul celor de lângă tine. La început, o altă persoană te poate ajuta să te abții din manifestarea obiceiurilor nesănătoase. În plus, nimeni nu spune că drumul, oricât de greu sau de ușor ar fi el, trebuie parcurs de unul singur.

Ce zici, începi de mâine?

Surse:

 • Jager, W.(2003). Breaking ‘bad habits’: a dynamical perspective on habit formation and change. In W. Jager, L. Hendrickx, & L. Steg (Eds.), Human Decision Making and Environmental Perception. Understanding and Assisting Human Decision Making in Real-life Settings. Liber Americum for Charles Vlek Groningen: University of Groningen.Groningen: University of Groningen
 • Dean, J. (2013). Making habits, breaking habits. Richmond: Oneworld.
 • Hrubes, D., Ajzen, I., & Daigle, J. (2001). Predicting Hunting Intentions and Behavior: An Application of the Theory of Planned Behavior. Leisure Sciences, 23(3), 165-178. http://dx.doi.org/10.1080/014904001316896855
This site is using SEO Baclinks plugin created by InfoMotru.ro and Locco.Ro

Comentarii

Comentează și tu

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns