3 moduri prin care îți poți înțelege mai bine emoțiile

0
151
views
3 moduri prin care îți poți înțelege mai bine emoțiile - image on https://bucurestiultinerilor.info

A ști să îți gestionezi emoțiile este o abilitate cheie a liderilor, iar numirea emoțiilor noastre-ceea ce psihologii denumesc ca ‘etichetare’-este un prim pas important în a le gestiona eficient. Totuși, este un lucru nu tocmai ușor de făcut, deaorece mulți dintre noi avem dificultăți în a ne identifica exact sentimentele, foarte des etichetele pe care le punem emoțiilor noastre, nefiind cele corecte.

Aceste dificultăți provin din numeroase cauze, și, mai ales, pentru că am fost învățați să credem că emoțiile puternice trebuie reprimate. De asemenea, avem reguli clare(și, uneori, nescrise) ale societății care nu încurajează deloc exprimarea emoțiilor, ci dimpotrivă. Sau poate că nu am învățat un limbaj prin care să ne putem descrie clar sentimentele. Să luăm aceste două situații, de exemplu:

 • Neena a fost într-o ședință cu Jared, și, în tot timpul acesteia, el a spus lucruri care o făceau să explodeze de furie. Pe lângă faptul că o întrerupea de fiecare dată când vorbea, le reamintea tuturor, din nou, despre acel proiect la care ea a lucrat și a eșuat. Asta o face pe Neena să fie foarte furioasă.
 • Mikhail vine acasă după o zi lungă, și oftează în timp ce își agață haina în cuier. Soția îl întreabă dacă e totul în regulă. ‘Sunt stresat’, răspunde el, scoțând laptopul pentru a termina un raport.

Furia și stresul sunt două emoții pe care le vedem foarte des la locul de muncă –sau cel puțin, aceștia sunt termenii pe care îi folosim frecvent pentru a ne referi la acestea. Însă ele sunt, cel mai des, măști ce ascund sentimente mai profunde, pe care le-am putea și ar trebui să le descriem în moduri mult mai nuanțate și mai clare, asfel încât să ne dezvoltăm agilitatea emoțională, o calitate crucială care ne permite să interacționăm mult mai bine cu noi înșine și cu cei din jurul nostru.

Sigur, Neena poate fi furioasă, dar dacă ea este și tristă? Tristă că proiectul ei a eșuat, și poate chiar și anxioasă că acel eșec o va urmări toată cariera. Întreruperile frecvente ale lui Jared fac ca această axietate să pară din ce în ce mai justificată. De ce nu a mers proiectul? Și ce se va întâmpla la job-ul ei, acum? Toate aceste emoții generează furia ei, dar sunt totodată sentimente separate pe care ar trebui să le identifice și să le privească mai atent.

Și dacă în spatele stresului lui Mikhail este nesiguranța sa că nu a ales cariera potrivită? Zilele lungi erau pline de distracție- de ce nu mai sunt așa? Desigur, este stresat, dar ce se întâmplă în spatele acestui stres?

Aceste întrebări deschid o lume care merită cercetată și care poate aduce răspunsuri pentru Neena și Mikhail. La fel ca și ei, noi toți avem nevoie de un vocabular mult mai bogat pentru emoțiile noastre, nu numai de dragul de a fi preciși în privința lor, ci mai ales pentru că diagnosticarea incorectă a acestora ne determină să reacționăm incorect. Astfel, atunci când credem că  asistăm la o scenă de furie, ne vom comporta diferit față de cum ne-am comporta dacă ar fi vorba despre dezamăgire sau anxietate- am putea chiar să nu avem nicio reacție.

S-a demonstrat că oamenii care nu își conștientizează și nu stau față în față cu emoțiile lor, au o stare de bine mult mai scăzută, precum și simptome fizice de stres, cum ar fi durerile de cap. Plătim un preț mare, atunci când ne evităm emoțiile. În schimb, având un vocabular potrivit, putem vedea care sunt problemele reale imediat, să privim o experiență dureroasă, să o înțelegem mult mai clar, și să construim un drum care să ne ducă la adevărata problemă care se ascunde dincolo de ea.

Mai jos sunt prezentate trei metode prin care să îți înțelegi mai exact și mai clar emoțiile:

 1. Extinde-ți vocabularul emoțional

3 moduri prin care îți poți înțelege mai bine emoțiile - image on https://bucurestiultinerilor.info

Cuvintele contează. Dacă experimentezi o emoție puternică, ia-ți un moment în care să te gândești cum ai numi-o. Însă nu te opri aici: de îndată ce ai identificat-o, mai adaugă încă două cuvinte care să descrie felul în care te simți. Vei fi surprins de amploarea emoțiilor tale – sau de faptul că vei descoperi emoții mult mai profunde, dincolo de cele de la suprafață, ușor identificabile.

Iată o listă de termeni care pot fi folosiți în identificarea exactă a emoțiilor.

3 moduri prin care îți poți înțelege mai bine emoțiile - image on https://bucurestiultinerilor.info

Este important să facem aceste lucruri atât în privința emoțiilor pozitive, cât și a celor negative. Capacitatea de a spune că ești entuziasmat de un nou job (nu doar ‘emoționat’), sau că ai încredere într-un coleg(nu doar să spui că ‘e de treabă’), de exemplu, ajută la setarea intențiilor pentru rolurile din acea relație, într-o manieră care va duce la un potențial de succes mai mare.

2. Ia în calcul intensitatea emoției

3 moduri prin care îți poți înțelege mai bine emoțiile - image on https://bucurestiultinerilor.info

Putem face referire la descrieri ca ‘furie’ sau ‘stres’, chiar și atunci când sentimentele noastre sunt mult mai puțin extreme. Putem lua, aici, exemplul unui client, Ed, care avea probleme în căsnicie. El își descria în mod frecvent soția ca fiind ‘furioasă’, fapt ce îl determina să devină, de asemenea, furios. Dar fiecare emoție are diverse forme. Atunci când am discutat despre ce alte cuvinte ar mai putea descrie emoțiile soției, Ed a observat că erau momente în care aceasta era probabil deranjată de un anumit lucru, sau nerăbdătoare. Această conștientizare le-a transformat relația, pentru că, deodată a văzut că nu era vorba tot timpul despre furie. Acest lucru a dus la o reacție potrivită a lui, la nivelul emoției specifice pe care ea o avea, și la evitarea situației în care să se enerveze și el. Similar, contează și pentru noi înșine dacă suntem furioși sau doar posomorâți, ursuzi sau doar consternați, entuziasmați sau doar mulțumiți.

În timp ce îți denumești emoția, este nevoie, așadar, să o și evaluezi, pe o scară de la 1 la 10. Cât de intens simți acea emoție? Cât de puternică e? Te face asta să alegi un grup diferit de cuvinte?

3. Scrie

3 moduri prin care îți poți înțelege mai bine emoțiile - image on https://bucurestiultinerilor.info

James Pennebaker a făcut 40 de ani de cercetări despre legăturile dintre scris și procesul emoțional. Din experimentele sale a reieșit că persoanele care scriu despre conflictele lor emoționale, își îmbunătățesc considerabil starea de bine, atât fizic, cât și mental. Mai mult, în urma unui studiu despre muncitori recent concediați, a descoperit că cei care intrau în profunzime, cercetând emoțiile de umilință, furie, anxietate, și dificultăți în relație, erau de 3 ori mai aproape de a fi reangajați decât ceilalți.

Aceste experimente au dezvăluit, de asemenea că, în timp, cei care au scris despre propriile emoții, au început să aibă conștientizări în privința a ceea ce însemnau acele emoții(sau ce nu însemnau!), folosind sintagme ca ‘Am învățat’, ‘M-a lovit faptul că’, ‘Acum realizez’, și ‘Înțeleg’. Procesul scrisului le-a permis să câștige o nouă perspectivă asupra emoțiilor proprii, și să le înțeleagă atât pe ele, cât și implicațiile lor, mult mai clar.

Iată un exercițiu pe care îl poți folosi pentru a reflecta cu ajutorul scrisului. Poți face asta în fiecare zi, dar este folositor mai ales atunci când treci prin situații grele sau schimbări mari.

 • Setează un cronometru la 20 de minute.
 • Scrie pe hârtie sau pe laptop, despre experiențele emoționale avute în urmă cu o săptămână, lună sau an.
 • Nu încerca să faci textul perfect, sau lizibil. Scrie exact ce îți trece prin minte.
 • În final, nu e necesar nici măcar să salvezi documentul. Ideea exercițiului este să scoți din tine acele gânduri, care vor fi după, așternute pe pagină.

Poți folosi, de asemenea, aceste 3 abordări-îmbogățirea vocabularului, observarea intensității emoțiilor, și scrierea lor- atunci când încerci să înțelegi emoțiile unei alte persoane. Așa cum am văzut în exemplul despre Ed și soția sa,  putem cu ușurință să etichetăm greșit emoțiile altora, precum și pe ale noastre, cu consecințe la fel de neplăcute. Înțelegând mai mult ceea ce simt cei din jur, în mod clar, putem să răspundem și noi, la rândul nostru, într-un mod constructiv.

Odată ce înțelegi CE simți, poți cerceta și învăța mai mult despre acele emoții descrise într-un mod mai clar. Dacă Neena privește tristețea și regretul pe care le simte în legătură cu eșuarea acelui proiect- precum și anxietatea despre ce înseamnă acest lucru pentru cariera ei – acesta este un lucru mult mai productiv decât acela de a încerca să își gestioneze furia pe care o are față de Jared. Similar, dacă Mikhail poate recunoaște anxietatea pe care o simte față de cariera lui, poate începe să schițeze un plan pentru a-și construi cariera în modul în care dorește – în loc să se afunde în aceeași muncă atunci când se întoarce acasă.

 

Doris Duma – www.onplains.wordpress.com

This site is using SEO Baclinks plugin created by InfoMotru.ro and Locco.Ro

Comentarii

Comentează și tu

Lasă un răspuns