10 tehnici de brainstorming

0
104
views
10 tehnici de brainstorming - image  on https://bucurestiultinerilor.info

Brainstormingul este una dintre cele mai cunoscute metode de stimulare a creativității. Însă aceasta vine la rândul ei cu o serie de tehnici distincte, create pentru a satisface toate preferințele și metodele de învățare ale noastre. Iată doar 10 dintre ele:

1. „Teleportarea”

Ai rămas blocat într-o problemă și nu ai găsit rezolvarea corectă. Imaginează-ți că ești într-un alt loc, într-un alt an. Ai aborda diferit problema dacă te-ai afla în locul favorit de vacanță decât în camera/ biroul tău? Iar dacă totul s-ar fi petrecut în urmă cu 10 ani și ți-ai fi permis asumarea unui risc mai mare? Transpune problema într-o perspectivă alternativă, iar soluția poate deveni mult mai clară.

2. „Perspectiva celuilalt”

Poți să-ți imaginezi cum ar aborda altcineva problema, fie că e o vedetă, șeful tău etc.? De multe ori, a te pune în pielea altcuiva îți oferă o nouă perspectivă a situației.

3. „Uită lipsa”

Fie că o realizezi sau nu, adevărata problemă este că te lupți cu o lipsă. Știi unde ești (punctul A) și unde vrei să ajungi (punctul Z), iar golul dintre cele două trebuie umplut. Scrie toți pașii necesari îndeplinirii sarcinii; așa vei avea o listă „de făcut”, care va fi mult mai ușor de abordat.

4. „Schimbă-ți atributele”

Nu este necesar să te pui în pielea altei persoane pentru a căpăta o nouă perspectivă a problemei. Dacă numai un singur atribut de-al tău ar fi diferit – naționalitatea, sexul, chiar și greutatea ta? De fiecare dată când îți modifici un atribut, subconștientul tău lucrează în așa fel îți oferă un răspuns.

5. „Harta minții”

Este probabil cea mai clasică metodă de rezolvare a problemelor: scrii scopul în mijlocul foii, iar de aici pornești cu alte categorii și subcategorii; se urmărește crearea cât mai multor „ramuri”.

6. „Superstorming”

Dacă ai avea vreo superputere, cum ți-ar schimba sesiunea de brainstorming. Poate transformându-te în Wolverine îți conferă o atitudine mai îndrăzneață, ușor agresivă. Vederea cu raze X a lui Superman te-ar ajuta în problemele delicate.

7. „Efectul Medici”

Această tehnică demonstrează cum ideile nu pot părea corelate la început. Dacă, însă, te uiți după analogii, o să găsești foarte multe similarități. Poate că urmărești câștigarea unui premiu: uitându-te la alți premianți te poate ajuta să stabilești ce au în comun și ce ai putea să adopți și tu ca să depășești problema.

8. „Scrierea oarbă”

Aceasta poate fi utilizată pentru orice tip de problemă… mai puțin pentru blocajul scriitorilor. Impunându-ți să-ți scrii ideile timp de 10 minute, îți va amplifica numărul soluțiilor. Singura regulă este să scrii; indiferent dacă nicio variantă nu este „ACEEA”, cel puțin îți pui la lucru mintea.

9. „Groupstorming”

Când începi să discuți ideile în grup, implicit vei descoperi mult mai multe sensuri și înțelesuri. Această tehnică este foarte folositoare pentru artiști, care, adeseori, își îndeplinesc munca singuri.

10. „Tehnica inversă”

Este prefarata avocaților. Gândește-te ce ar face alții în situația ta, iar apoi imaginează-ți modalități de a face exact opusul. O modaliate ar fi să te întrebi: „Cum aș putea să împiedic realizarea acestui scop?”

Indiferent de metoda care ți se potrivește, întotdeauna este bine să experimentezi. Cine știe, poate vei găsi mai multe tehnici concepute fix pentru tine!

Sursă

This site is using SEO Baclinks plugin created by InfoMotru.ro and Locco.Ro

Comentarii

Comentează și tu

Lasă un răspuns