1 Martie

0
1
views

martisor-fir.jpg

În ziua de 1 Martie, românii celebrează sărbătoarea Mărţişorului, triumful primăverii asupra iernii, şnurul alb şi roşu fiind un simbol al renaşterii naturii.

În timpul geto-dacilor, anul nou începea la 1 martie. Astfel, luna Martie era prima lună a anului. Calendarul popular al geto-dacilor avea două anotimpuri: vara şi iarna. Mărţisorul era un fel de talisman menit să poarte noroc, oferit de anul nou împreună cu urările de bine, sănătate, dragoste şi bucurie.

În prezent, mărțișorul este purtat întreaga lună martie, după care este prins de ramurile unui pom fructifer. Se crede că aceasta va aduce belșug în casele oamenilor. Se zice că dacă cineva își pune o dorință în timp ce atârnă mărțișorul de pom, aceasta se va împlini numaidecât. La începutul lui aprilie, într-o mare parte a satelor României și Moldovei, pomii sunt împodobiți de mărțișoare.martisor1.jpg

Există mai multe legende care s-au creat în jurul zilei de 1 martie și a apariției mărțișorului.

Unul dintre cele mai interesante mituri ale mărțișorului îl reprezintă acela al luptei dintre Primăvară și Iarnă. Două dintre cele patru surori anotimpuri, care se află într-o veșnică luptă pentru Pământ. În prima zi a lunii martie, frumoasa Primăvară a observat la marginea unei păduri un ghiocel superb care răsărea de sub patura de zăpada a Iernii. Fiind hotărâtă să-l ajute, a dat zăpada la o parte, fapt ce a înfuriat extrem de tare Iarna, aceasta chemând vântul și gerul pentru a distruge floarea. Primăvara a încercat să salveze ghiocelul cu mâinile ei și s-a rănit din cauza mărăcinilor înghețați. Din degetul ei s-a prelins o picătură de sânge fierbinte care a căzut peste floare și a salvat-o. Pentru a sărbători victoria Primăverii asupra Iernii mărțișorul a căpătat cele două culori, simbolizând sângele roșu pe zăpada albă.

mesajede1martie.jpg

1 martie este cea mai așteptată zi evidențiind faptul că iarna s-a încheiat, natura va reînvia, iar razele soarelui vor reîncepe să ne încălzească. Totodată, această zi dă startul lunii dedicate femeilor, lucru susținut de faptul că rezrezentantele sexului frumos sunt răsfățate cu cele mai frumoase flori și mărțișoare de către bărbații din viețile lor.

Asociația Bucureștiul Tinerilor vă urează o primăvara plină de fericire, de iubire și de căldură în suflet!

This site is using SEO Baclinks plugin created by InfoMotru.ro and Locco.Ro

Comentarii

Comentează și tu

Lasă un răspuns