1 Decembrie – ziua noastră

0
37
views
1 Decembrie - ziua noastră - image  on https://bucurestiultinerilor.info

O țară, un popor întreg își strigă azi cu mândrie numele: România. Este ziua în care cu mic, cu mare fiecare dintre noi participăm cu speranță în suflet la festivitățile organizate. Această sărbătoare ne unește, pe noi toți, toți cei cărora ne curge în vene sânge românesc și ne dovedește an de an că merită să luptăm pentru țara noastră, oricât de greu ni s-ar părea. România, un cuvânt răsunator ce ascunde în spate o țară plină de bogații, de oameni frumoși la chip, dar mai ales la suflet și o țară cu o istorie în spate. O mică parte a acestei istorii o puteți citi mai jos. La mulți ani, România! La mulți ani, români! 1 decembrie..ziua națională a României, ziua românilor de pretutindeni, ziua Marii Uniri. Este o zi de însemnătate majoră pentru poporul român, ziua de 1 decembrie marcând 99 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri, unirea dintre Transilvania și Țara Românească.

Aceasta nu este, însă prima zi a României. România a mai schimbat două astfel de sărbători în trecut. Între anii 1866-1947, 10 mai a fost considerată sărbătoarea şi ziuna naţională a României, deoarece Prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus în ziua de 10 mai 1866 jurământul în faţa adunării reprezentative a Principatelor Române Unite. În amintirea acestui eveniment, la 10 mai 1877, Carol a proclamat în faţa parlamentului independenţa României.După abdicarea regelui Mihai I, la 30 decembrie 1947, a fost proclamată Republica Populară Română. Astfel, ziua de 24 august a fost adoptată drept ziuna naţională, sub numele oficial de ziua insurecţiei armate antifasciste şi începutul revoluţiei populare în România, cu referire la întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste. Prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de președintele Ion Iliescu și publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990, ziua de 1 decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România.

Anual, se organizează parade militare, atât în Alba-Iulia, cât și în capitală, concerte și multe activități cu scopul comemorării Marii Uniri.

1 Decembrie - ziua noastră - image  on https://bucurestiultinerilor.info

„…Marea Unire din 1918 a fost și va rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei românești. Măreţia sa stă în faptul că desăvârșirea unităţii naţionale nu este opera nici a unui om politic, nici a unui guvern, nici a unui partid; este fapta istorică a întregii naţiuni române, realizată într-un elan râvnit cu putere, din străfundurile conștiinţei unităţii neamului, un elan controlat de fruntașii politici, pentru a-i călăuzi cu inteligenţă politică remarcabilă spre ţelul dorit […].

Nu o victorie militară a stat la temelia României Mari, ci actul de voinţă al naţiunii române de a-i da armătura teritorial-instituţională, care este statul naţional. […]” Astfel marchează regretatul academician Florin Constantiniu semnificaţia istorică a zilei de 1 decembrie 1918.

În aşteptarea Centenarului Marii Uniri, autorităţile române pregătesc conferinţe, spectacole, lucrări de popularizare şi, uneori restaurează sau ridică monumente în memoria eroilor din primul război mondial. Aceste demersuri nu rezolvă totuşi absenţe regretabile create de-a lungul deceniilor de comunism sau în timpul tranziţiei. Regele Ferdinand, regina Maria nu au statui în Capitală, iar cele câteva din ţară nu atrag atenţia în mod deosebit. Oamenii Unirii – Ion I. C.Bratianu, Iuliu Maniu, episcopul Iuliu Hossu, basarabeanul Ion Inculeţ sunt prea puţin portretizaţi în spaţiul public. Monumentele durabile ale Marii Uniri – de la Arcul de Triumf la Crucea Caraiman şi Coloana fără Sfârşit – au fost ridicate chiar de generaţia autorilor Unirii

 

Autor: Roxana Iancu

This site is using SEO Baclinks plugin created by InfoMotru.ro and Locco.Ro

Comentarii

Comentează și tu

Lasă un răspuns